Σ' αυτή την ενότητα

Τρόπος διεξαγωγής & βαθμολόγησης

Αγώνων Αθλητικού Χορού

   

Δείτε επίσης

ΓΕΝΙΚΑ

     • Κατηγορίες - Βηματολόγια

     • Διεξαγωγή - Βαθμολογία

     • Κανονισμοί

     Λίστα κατάταξης ζευγαριών

ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ-
        ΚΥΠΕΛΛΟ ΕΧΟΕ

     • Αποτελέσματα

     • Φωτοθήκη

ΠΡΟΚΑΤΑΡΚΤΙΚΟΙ
        ΑΓΩΝΕΣ ΕΧΟΕ

   

Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή

 

International World Games Association

 

Ημερολόγιο Αγώνων

 

Θέλετε να λαμβάνετε

νέα μας;

Δώστε μας το όνομά σας για να λαμβάνετε το μηνιαίο ενημερωτικό newsletter μας στο e-mail σας.

Τρόπος διεξαγωγής Αγώνων

Οι Αγώνες Αθλητικού Χορού πραγματοποιούνται σε εναλλακτικούς γύρους. Στους μεγαλύτερους όμως από αυτούς, όπως αυτούς για την κατάταξη στην Παγκόσμια Λίστα των Αθλητών, τα ζευγάρια μοιράζονται σε ομάδες στον κάθε γύρο. Οι κριτές χορού θα πρέπει να επιλέξουν ένα αριθμό από ζυγάρια από όλες τις ομάδες που θα αγωνιστούν στον επόμενο γύρο. Τα ζευγάρια πρέπει να χορέψουν τον απαραίτητο αριθμό χορών σε κάθε γύρο (πέντε για την κατηγορία Latin, πέντε για την κατηγορία Standard, και δέκα για το Ten Dance).

Οι επιλογές όλων των Κριτών προστίθενται και τα ζευγάρια που επιλέχτηκαν περισσότερες φορές προκρίνονται στον επόμενο γύρο του Διαγωνισμού. Στον τελικό γύρο διαγωνίζονται 6-8 ζευγάρια. Οι Κριτές κατατάσουν σε αντίστοιχες θέσις τα ζευγάρια. Το άθροισμα των κατατάξεων όλων των Κριτών και για κάθε χορό μας δίνει την τελική κατάταξη αυτών. Ο υπολογισμός των αποτελεσμάτων και των τελικών θέσεων γίνεται με το σύστημα “Skating System” από την γραμματεία.

Η μουσική που χρησιμοποιείται στους Αγώνες Αθλητικού Χορού είναι άγνωστη στα ζευγάρια μέχρι την στιγμή που χορεύουν, ο βασικός ρυθμός και ο χρόνος για κάθε χορό είναι καθορισμένος, η δε διάρκεια είναι 1½ λεπτό.

Τέλος σημειώνεται ότι υπάρχουν αυστηροί και συγκεκριμένοι κανόνες που ορίζουν την αγωνιστική ενδυμασία των ζευγαριών.

Σύστημα βαθμολόγησης και κριτήρια

Το σύστημα βαθμολόγησης των κριτών

Η βαθμολόγηση στους αγώνες αθλητικού χορού γίνεται με την μέθοδο του αποκλεισμού στους προκριματικούς γύρους. Στον τελικό γύρο καταλήγουν 6 από τα αγωνιζόμενα ζευγάρια.

Στους προκριματικούς γύρους και μέχρι τον ημιτελικό, οι Κριτές συγκρίνουν την εκτέλεση των ζευγαριών σε κάθε χορό και επιλέγουν τα ζευγάρια εκείνα που θέλουν να προκριθούν στον επόμενο γύρο, με βάση την αρτιότητα της εκτέλεσης. Η επιλογή του κάθε κριτή σε κάθε χορό σημειώνεται στην κάρτα κριτή και στο τέλος του γύρου όλες οι επιλογές όλων των κριτών για όλους τους χορούς συμψηφίζονται. Τα ζευγάρια που περνούν στον επόμενο γύρο επιλέγονται με βάση το σύνολο των προτιμήσεων που έλαβε το κάθε ένα (προκρίνονται δηλαδή τα ζευγάρια με τις περισσότερες προτιμήσεις κριτών).

Στον τελικό γύρο του κάθε χορού, ο κάθε κριτής κατατάσσει το κάθε ζευγάρι σε θέση από 1 έως 6, με την 1 ως καλύτερη. Κανένα ζευγάρι δεν μπορεί να λάβει ίδια θέση κατάταξης με ένα άλλο ζευγάρι από τον ίδιο κριτή, δεν υπάρχει δηλαδή "ισοβαθμία". Έτσι, χρησιμοποιώντας την μέθοδο “Skating System” η γραμματεία βγάζει την κατάταξη σε κάθε χορό (οι χαμηλοί αριθμοί είναι οι καλύτεροι με το 1 να ορίζει την πρώτη θέση).

Για παράδειγμα:

 

Αριθμός ζευγαριού

Βαθμολογία κριτών (θέση)

Τελική κατάταξη

10

1    1    2    5    1    2    1

1η θέση (πλειοψηφία του "1")

15

2    2    1    3    2    1    2

2η θέση (πλειοψηφία του "2")

16

3    3    3    1    3    3    6

3η θέση (πλειοψηφία του "3")

Το άθροισμα των κατατάξεων κάθε χορού προσδιορίζει τα συνολικά αποτελέσματα του διαγωνισμού, με νικητή το ζευγάρι με το μικρότερο συνολικό άθροισμα ή σε περίπτωση ισοπαλίας το ζευγάρι που έχει νικήσει στους περισσότερους χορούς.

 

Κριτήρια βαθμολόγησης που εφαρμόζουν οι κριτές

Οι Κριτές Αθλητικού Χορού πρέπει να κάνουν κάποιες παρατηρήσεις των διαγωνιζομένων ζευγαριών και να εφαρμόσουν κάποια κριτήρια για να βγάλουν μία τελική απόφαση. Ολες οι κριτικές ειναι συγκριτικές μεταξύ των ζευγαριών στον διαγωνισμό και όχι βάσει υποθετικών προτύπων, γι' αυτό και δεν εφαρμόζεται το σύστημα της βαθμολόγησης με βαθμούς, όπως για παράδειγμα στις παγοδρομίες. Τα ζευγάρια συγκρίνονται στις εκτελέσεις τους στα παρακάτω:

• Χρόνος και βασικός ρυθμός: Σε όλους τους χορούς ο χρόνος και ο βασικός ρυθμός έχουν προτεραιότητα σε σχέση με τα υπόλοιπα θέματα, έτσι εάν ένα ζευγάρι κάνει επανειλημένα λάθος σε αυτά αποκλείεται.

• Γραμμές σώματος: Ο όρος αναφέρεται στο ζευγάρι σαν μονάδα στην κίνηση τους και μαζί σε χορευτικές πόζες.

• Κίνηση: Ο κριτής πρέπει να προσδιορίσει εάν η κίνηση είναι εναρμονισμένη με τον χαρακτήρα του χορού που εκτελείται και να κρίνει την άρση, την πτώση, την ταλάντευση και την ισοροπία του ζευγαριού.

Ρυθμική ερμηνεία: Ο Κριτής πρέπει να κρίνει την ποιότητα της ρυθμικής ερμηνείας της μουσικής, έτσι ώστε να βεβαιώθεί για την ικανότητα του ζευγαριού στην χορογραφία αλλά και την μουσική ερμηνεία του κάθε χορού.

• Μεταχείριση ποδιών: Ο Κριτής πρέπει να κρίνει την ποιότητα και τον έλεγχο της μεταχείρισης των ποδιών.

• Συνεχής ροή χορογραφίας: Ο Κριτής πρέπει να κρίνει την ικανότητα του ζευγαριού να εκτελεί τις χορογραφίες του με συνεχή κίνηση και πρόοδο και χωρίς να παρεμποδίζει τα υπόλοιπα ζευγάρια.

   
 

Κανονισμοί

Designed & maintained by BCNINTEGRATED

 

Copyright © 2005-2019,  Εθνική Χοροαθλητική Ομοσπονδία Ελλάδος   |   Όροι χρήσης   |   Προστασία απορρήτου